کالبدشکافی یک هتتریک کمهیجان | طارمی و رفقا دستخالی ماندند

همشهری آنلاین– جدال تیمهای ایران و ازبکستان در روز سوم از رقابتهای مقدماتی جام جهانی بدون گل مساوی تمام شد تا این ۲تیم به سومین تساوی متوالی خودشان در تقابلهای مستقیم برسند. این نتایج، یک رکورد در تاریخ بازیهای تیم ملی فوتبال ایران محسوب میشود. طی ۸۳سالی که از اولین بازی تیم ملی ایران گذشته، این اولین بار است که در تقابل ایران با یکی از حریفانش ۳مساوی متوالی رخ میدهد. ایران و ازبکستان در مرحله قبلی همین مسابقات مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۶ نیز همگروه بودند که هر دو بازی رفت و برگشت آنها با نتیجه مساوی تمام شد و هر دو تیم از گروهE صعود کردند. در آن گروه، جدال ایران و ازبکستان در تاشکند با تساوی ۲ بر ۲ خاتمه یافت و بازی برگشت نیز در ورزشگاه آزادی تهران به تساوی بدون گل انجامید. این تساوی بدون گل، در بازی پنجشنبهشب هم تکرار شد تا رقابت دو کشور با ۳مساوی متوالی، نزدیکتر از همیشه دنبال شود. جالب اینجاست که پیش از این ۳تساوی، ایران در ۷بازی متوالی مقابل ازبکستان به ۷پیروزی دست یافته بود.
فاصله دو تیم؛ ایستگاهیهای ایران
آمارهای متریکا از مسابقه سخت پنجشنبهشب نشان میدهد، هیچ یک از تیمها به اندازه زدن یک گل موقعیت ایجاد نکردهاند و بدون گل ماندن آنها نتیجه نسبتا عادلانهای محسوب میشود. «نسبتا» از آن لحاظ که امید گل ایران کمی بیشتر از حریفش بوده و تیم میهمان تقریبا ۵۰درصد بیشتر از میزبانش امید گل خلق کرده است. امید گل ازبکها در این مسابقه ۰.۴۴ و امید گل ایران ۰.۶۴ بوده است. بررسیهای دقیقتر متریکا نشانگر آن است که ایرانیها این برتری در امید گل خلقشده را با استفاده از ضربات ایستگاهی به دست آوردهاند. از امید گل ۶۴صدمی تیم ملی ایران، ۴۴صدم در جریان بازی خلق شده و ۲۰صدم هم روی ضربات ایستگاهی به دست آمده است. امید گل ازبکها اما در جریان بازی ۴۰صدم و روی ضربات ایستگاهی فقط ۴صدم بوده است. تعداد شوتهای دو تیم در این مسابقه کاملا برابر بوده اما ایرانیها دقیقتر و در موقعیتهای بهتری شوت زدهاند تا تعداد شوتهای داخل چارچوبشان دو و نیم برابر حریف باشد. ایران و ازبکستان در تعداد شوت به تساوی ۱۰ بر ۱۰ رسیدهاند اما آمار شوتهای داخل چارچوب این دو تیم ۵ بر ۲ به سود ایرانیها به ثبت رسیده است.
۵۶ در مقابل ۴۴
از همان شروع بازی و در دقایق ابتدایی، ایران کاملا سرتر از ازبکستان نشان داد و مالکیت توپ بیشتر در اختیار تیم میهمان بود. این برتری به مرور کمرنگتر شد و ازبکها توانستند به یک بازی پایاپای از لحاظ مالکیت توپ برسند. بعد از اخراج حردانی در نیمه دوم پیشبینی میشد اوضاع تیم میزبان باز هم بهتر شود اما این اتفاق رخ نداد و ایران با وجود یک بازیکن کمتر تسلط خوبی بر حریف داشت. در مجموع، ایران ۵۶درصد از ۹۰دقیقه مسابقه را صاحب توپ بود و در ۴۴درصد بقیه، این ازبکها بودند که مالکیت توپ را در اختیار داشتند. بهترین موقعیت ازبکستان برای گلزنی در نیمه دوم به دست آمد که جلالالدین ماشاریپوف این موقعیت را از دست داد. ماشاریپوف که بازیکن آزاد ازبکستان بود و در طول مسابقه در همه نقاط میدان دیده شد، چندین بار در تقابل مستقیم با صالح حردانی همباشگاهی سابق خودش در استقلال قرار گرفت و جدال این دو نفر بخشی از صحنههای جذاب مسابقه را رقم زد.
سعید بهترین شد، صالح بدترین
و اما در میان آمارهایی که سایتهای آنالیز فوتبال به مخاطبان خود ارائه میکنند، معمولا هواداران فوتبال به آمارهای فردی علاقه بیشتری نشان میدهند تا آمارهای گروهی و تیمی. بهخصوص نمراتی که به بازیکنها تعلق میگیرد پرمشتریترین دادههایی است که در این سایتها منتشر میشود چون به مخاطبان فرصت میدهد بازیکنها را با هم قیاس کنند و با برترین چهرههای میدان آشنا شوند. بعد از جدال ایران و ازبکستان، با نمراتی که سایت متریکا به بازیکنان داده به ترتیب سعید عزتاللهی، علی نعمتی و میلاد محمدی برترین بازیکنان تیم ملی ایران بودهاند. اینکه هر ۳چهره برتر ایران از جمع بازیکنان دفاعی میآیند نکته جالبی است و جالبتر از آن حضور علی نعمتی در این جمع است که پنجشنبهشب اولین بازی ملی خودش را انجام داد اما در همین بازی اول، جزو چهرههای موفق تیم ملی بود و رتبه دوم را به خودش اختصاص داد. نمره علی نعمتی در این مسابقه ۷.۴۰ بود که فقط به یک نفر اجازه میدهد بالاتر از او قرار بگیرد. سعید عزتاللهی با نمره ۷.۵۰ در این مسابقه که حاصل ۱۳نبرد موفق او در میانه میدان بوده، بالاتر از نعمتی تازهوارد در رتبه اول ملیپوشان ایرانی قرار گرفته است. بعد از عزتاللهی و نعمتی، رتبه سوم سرخپوشان ایران در این مسابقه به میلاد محمدی رسید که نمره ۷.۳۱ را از سایت متریکا گرفت. ضعیفترین بازیکن ایران در این مسابقه نیز صالح حردانی بود که تحتتاثیر آن کارت قرمز و اخراجش در دقیقه۵۷، متریکا به او نمره ۶.۲۲ را داده است.