لزوم گسترش روابط تجاری ایران و آفریقا؛ از فرصتهای معدنی و تهاتری تا حضور موفق شرکتهای ایرانی در مناقصات بینالمللی


رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و آفریقا با اشاره به فرصتهای اقتصادی قابل توجه این قاره برای کشورهای مختلف از جمله ایران گفت: برای استفاده از این فرصتها حمایت بیشتر دولت از بخش خصوصی برای رفع موانع لازم است.
سومین دور اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا در ۷ اردیبهشت با حضور گسترده نمایندگان کشورهای آفریقایی در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد.
مقامات و مسئولان ۲ طرف به بررسی راهکارهای توسعه روابط اقتصادی و تجاری پرداختند. این اجلاس با حضور مقامات ارشد ایرانی و نمایندگان ۵۱ کشور آفریقایی همراه بود.
همچنین، حدود ۵۰۰ نفر از مقامات و فعالان اقتصادی آفریقایی و ۱۹ رئیس اتاقهای بازرگانی از ۳۹ کشور آفریقایی در این رویداد شرکت کردند.
رشد قابلتوجه حجم مبادلات تجاری بین ایران و کشورهای آفریقایی
مسعود برهمن، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و آفریقا در گفتوگو با میزان اظهار کرد: حجم مبادلات تجاری بین ایران و کشورهای آفریقایی رشد قابل توجهی داشته است.
وی ادامه داد: در ابتدای دولت سیزدهم این رقم حدود ۶۰۰ میلیون دلار بود که در پایان سال ۱۴۰۳ به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار رسیده است. این افزایش نشاندهنده ظرفیتهای موجود برای توسعه بیشتر روابط تجاری بین ۲ طرف است.
ظرفیتهای تجاری و صنعتی آفریقا
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و آفریقا با اشاره به جمعیت یک میلیارد و ۴۵۰ میلیونی قاره آفریقا و حجم تجارت خارجی هزار و ۵۰۰ میلیارد دلاری آن، این منطقه را یکی از مهمترین بازارهای جهانی دانست و افزود: این قاره فرصتهای اقتصادی قابل توجهی برای کشورهای مختلف از جمله ایران ایجاد کرده است.
برهمن با بیان اینکه آفریقا دومین قاره بزرگ جهان است، گفت: در گذشته، کشورهای اروپایی و آمریکایی در آفریقا حضور داشتند، اما صنعت و فناوری را به این قاره منتقل نکردند. به همین دلیل، بسیاری از کشورهای آفریقایی از نظر صنعتیشدن و دستیابی به فناوری در وضعیت مطلوبی قرار ندارند.
وی افزود: این شرایط فرصت مناسبی برای ایران ایجاد کرده تا هم از نظر انسانی به کشورهای آفریقایی کمک کند و هم با ارائه خدمات فنی و مهندسی، سهم خود را در بازار این قاره افزایش دهد.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و آفریقا همچنین از حضور موفق شرکتهای ایرانی در مناقصات بینالمللی آفریقا در حوزههای راهسازی، سدسازی و ساختوساز خبر داد و گفت: با توجه به قیمت و کیفیت مناسب کالاها و خدمات ایرانی، میتوانیم سهم بیشتری از بازار آفریقا را به دست آوریم.
فرصتهای معدنی و تهاتری با آفریقا
برهمن با با اشاره به ذخایر غنی معدنی آفریقا گفت: ۳۰ درصد معادن جهان در این قاره قرار دارد. ما میتوانیم بخشی از مواد اولیه مورد نیاز صنایع خود را از آفریقا تأمین کنیم و حتی از روش تهاتری (مبادله کالا به کالا) استفاده کنیم تا نیاز به نقل و انتقال ارز کاهش یابد.
چالشهای تجارت با آفریقا
وی به برخی موانع در مسیر توسعه روابط تجاری با آفریقا اشاره کرد: نبود خطوط منظم کشتیرانی به شرق آفریقا و محدودیتهای ناشی از تحریمها، دشواری در صدور ضمانتنامههای بانکی، نبود پروازهای مستقیم و مشکلات نقل و انتقال پول از جمله موانع توسعه روابط ایران و آفریقا است.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و آفریقا خواستار حمایت بیشتر دولت از بخش خصوصی برای رفع این موانع شد و گفت: حل برخی از این مشکلات مانند توسعه خطوط کشتیرانی و پروازهای مستقیم، تنها از عهده دولت برمیآید.
برهمن با اشاره به تجربه موفق کشورهایی مانند چین و ترکیه در آفریقا گفت: اعطای یارانه به خطوط کشتیرانی میتواند باعث کاهش هزینههای حملونقل شود که با حمایت دولت امکانپذیر است.
وی ادامه داد: حمایت از حضور در نمایشگاهها یکی دیگر از روشها برای توسعه تجارت با کشورهای آفریقایی است که با پرداخت ۵۰ درصد هزینههای حضور شرکتهای کوچک و متوسط در نمایشگاههای آفریقایی میتوان به آن دست یافت.
به گفته رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و آفریقا تضمین سرمایهگذاری نیز لازمه گسترش مراوات تجاری با کشورهای آفریقایی است که با تدوین مقررات تسهیلکننده توسط وزارت اقتصاد و صندوق ضمانت صادرات برای کاهش ریسک سرمایهگذاری ایرانیان در آفریقا امکانپذیر است.
نقش دولت در توسعه روابط با آفریقا
برهمن از توجه اخیر دولت به بازار آفریقا استقبال کرد و گفت: باید برنامهریزی بلندمدتتر انجام شود و نگاه شرکتهای ایرانی را به واقعیتهای اقتصادی آفریقا نزدیکتر کنیم. برگزاری سفرهای استانی و نشستهای تخصصی با فعالان اقتصادی میتواند به این هدف کمک کند.
وی تاکید کرد: با وجود چالشهای موجود، قاره آفریقا بهعنوان یکی از بازارهای با ظرفیت بالا برای صادرات کالا و خدمات ایرانی شناخته میشود.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و آفریقا گفت: افزایش همکاریهای تجاری، استفاده از روشهای تهاتری و حمایت دولت از بخش خصوصی میتواند سهم ایران را در این بازار بهطور چشمگیری افزایش دهد
انتهای پیام/