توصیههای طب سنتی برای فصل بهار؛ از راهکارهایی برای کاهش آلرژی تا روشی برای مصرف نوبرانههای بهاری

گفتوگو|

یک متخصص طب ایرانی به بیان توصیههایی برای فصل بهار پرداخت و گفت: توصیه میشود در فصل بهار از خوردن غذاهای غلیظ و دیر هضم نظیر غذاهای سرخ کردنی، گوشت گاو، کله پاچه، لازانیا، پتیزا و.. خودداری شود و همه افراد روزانه ۵ تا ۱۵ دقیقه ورزش کنند.
رضا ایلخانی، متخصص طب ایرانی در گفتوگو با میزان به بیان توصیههایی برای فصل بهار پرداخت و گفت: یکی از مسائلی که در فصل بهار با آن مواجه هستیم آلرژی است. یکی از دلایل ایجاد آلرژی وجود مواد زائد در بدن است. در فصل زمستان به دلیل سردی هوا بیشتر غذا میخوریم و از آنجایی که تحرک در این فصل کمتر است همه مواد زائد از بدن دفع نمیشود و بخشی از آنها در بدن میماند و با شروع فصل بهار و تغییر دمای محیط که رو به اعتدال میرود مواد زائد میخواهند از بدن دفع شوند و دفعشان موجب ایجاد تلاطم در بدن میشود و عوارضش به صورت آلرژی بروز پیدا میکند.
راهکارهایی برای کاهش آلرژیهای بهاری
وی ادامه داد: توصیه میشود در ابتدای فصل بهار به مدت ۴۸ تا ۷۲ ساعت از مواد غذایی حجیم، زود هضم، کم انرژی و ملین نظیر انواع سوپها و آشهای بهاری با سبزیجات این فصل استفاده شود به نحوی که دستگاه گوارش بیش از حدود ۳ یا ۴ بار در روز کار کند. این اقدام به دفع مواد زائد از بدن و کاهش احتمال ابتلا به آلرژی کمک میکند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه توصیه میشود افراد گرم مزاج به ویژه دارای مزاج گرم و تر در فصل بهار حجامت آلرژی انجام دهند، افزود: به نحوی که اولا تیغهای حجامت ریز و سوزنی و تعدادش زیاد باشد و محلی از بدن که حجامت را رویش انجام میدهند که معمولا پشت است حدود یک تا ۲ ساعت در معرض هوا قرار گیرد. یعنی پس از حجامت و گذاشتن پانسمان بر روی زخم هنگامی که به خانه رفتند. پانسمان را باز کنند و در معرض هوا قرار دهند. این اقدام نیز میتواند در تعدادی از افراد حساسیت و آلرژیهای محیطی را کاهش دهد.
این متخصص طب ایرانی با اشاره به اینکه انجام حجامت در تعدادی از افراد به ویژه افرادی که مزاج گرم و تر دارند، موثر است و برای همه جواب نمیدهد، بیان کرد: بر خلاف آنچه برخی افراد میگویند مزاج فصل بهار گرم و تر است مزاج این فصل گرم و تر نیست و معتدل است. امسال بخشی از ماه مبارک رمضان در فصل بهار بود و فرصت خوبی برای روزهداران محسوب میشد چرا که روزه داری میتواند سبب دفع مواد زائد شود.
تغذیه مناسب در فصل بهار
ایلخانی ضمن بیان اینکه توصیه میشود در فصل بهار از خوردن غذاهای غلیظ و دیر هضم نظیر غذاهای سرخ کردنی، گوشت گاو، کله پاچه، لازانیا، پتیزا و.. خودداری شود، توضیح داد: همچنین بهتر است در فصل بهار همه افراد روزانه ۵ تا ۱۵ دقیقه ورزش کنند. اینکه ورزش روزانه و کوتاه مدت باشد برای سلامتی مفیدتر از زمانی است که هفتهای ۲ بار به مدت یک ساعت انجام شود. همچنین مصرف مواد غذایی خون ساز که برای افراد کم خون توصیه میشود نظیر شیره انگور، انواع گوشتها و.. برای افراد سالم در بهار توصیه نمیشود و باید کاهش یابد.
توصیههایی برای مصرف نوبرانههای بهاری
وی همچنین در رابطه با مصرف نوبرانههای بهاری نظیر چاقاله بادام و گوجه سبز نیز عنوان کرد: بحث کلی در طب سنتی این است که نباید در انجام هیچ کاری افراط شود چرا که اگر هر خوراکی کم مصرف شود ضرری ندارد. در رابطه با نوبرانهها نیز شرایط همین گونه است و اگر کم مصرف شوند، ضرری ندارد. البته مصرف یک خوراکی به صورت یکسان برای عموم توصیه نمیشود. افراد به ۴ دسته دارای مزاجهای گرم و تر، گرم و خشک، سرد و تر و سرد و خشک تقسیم میشوند. مزاج چاقاله بادام سرد وتر و مزاج گوجه سبز سرد و خشک است و مصرف این نوبرانهها برای همه افراد به یک اندازه توصیه نمیشود و برای مثال بهتر است افرادی که مزاج سرد و خشک دارند کمتر گوجه سبز مصرف کنند. مصرف نوبرانهها به طور کلی نهی نمیشود، اما در خوردنشان نباید زیاده روی شود.
انتهای پیام/