خبرگزاری میزاندسته بندی: بین‌الملل- جهان ، سیاست خارجی

اسلامی: تحریم‌های هسته‌ای وجاهت قانونی ندارد/ سفر گروسی به ایران در اواخر فروردین

خبرگزاری میزان

محمد اسلامی، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با حضور در برنامه گفت‎‌و‌گوی ویژه خبری به مناسبت ۲۰ فروردین سالروز «روز ملی فناوری هسته‌ای» گفت: امروز نوزدهمین سالی است که روز فناوری هسته‌ای را جشن می‌گیریم. ما ۱۹ سال پیش در نقطه آغازین بودیم و تازه وارد عرصه صنعت هسته‌ای در بخش غنی سازی شده بودیم. صنعت هسته‌ای دامنه و ابعاد گسترده و متنوعی دارد؛ بخش بسیار حساس و تعیین‎کننده آن که به نوعی مادر این صنعت محسوب می‌شود بخش غنی‌سازی صنعت هسته‌ای است. این بخش به لحاظ قدرت‌ساز بودن و اقتدار آفرین بودن همواره در انحصار نظام سلطه قرار داشته و دارد و تمام تلاش آن‌ها نیز همیشه این بوده است که کسی وارد این عرصه نشود.

 وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران با تلاشی عاشقانه، مومنانه، متعهدانه و پیوسته‌ای که صورت داده این عرصه را امروز به‌طور کامل پشت سر گذاشته است. اکنون رسما اعلام می‌کنیم که وارد فاز سوم توسعه شده‌ایم، چرا که مراحل پیشین را پشت سر گذاشته و صنعتی شده‌ایم. وقتی وارد فرآیند غنی‌سازی می‌شویم باید بتوانیم آن را تبدیل به سوخت کنیم، این مسیر، یک مسیری الزامی است که پیش روی ما قرار دارد و در کنار آن نیز باید بتوانیم راکتور‌های تحقیقاتی و راکتور‌های قدرت را طراحی و احداث کنیم و این را به بلوغ برسانیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: ما در طول یک دهه گذشته به‌طور جدی روی این مرحله کار کرده‌ایم و امروز به‎صورت تثبیت شده اعلام می‌کنیم که در این مسیر قرار گرفته‌ایم. در سه سال گذشته حدود ۱۵۰ دستاورد به‌صورت پیوسته حاصل شده است که دلیل اصلی این میزان خروجی، سند جامع راهبردی است که در ۲۰ فروردین ۱۴۰۱ با حضور  شهید آیت‌الله رئیسی رونمایی شد و ریل‎گذاری صورت گرفت تا ما در یک نظام برنامه محور بتوانیم همه ابعاد این صنعت را گسترش دهیم.

اسلامی درباره جایگاه ایران در حوزه فناوری‌های هسته‌ای اظهار کرد: ما مشابهی در جهان نداریم. همه کشور‌هایی که در این حوزه فعال هستند به‌صورت شبکه‌ای با هم کار می‌کنند؛ هر بخشی از کارِ صنعت هسته‌ای در یک کشور انجام می‌شود و بعد آن را با یکدیگر تبادل یا معامله می‌کنند. آن چیزی که در جمهوری اسلامی ایران وجه تمایز ما است این است که ما تحریم هستیم، هیچ کس با ما همکاری نمی‌کند و از هیچ جایی نمی‌توانیم کمک بگیریم لذا همه چیز ما درون‌زا است و ظرفیت یکپارچه‌ای که ما الان در اختیار داریم تماماً در داخل کشور کار می‌شود.

وی بیان داشت: در بخش رادیو دارو‌ها که در زندگی مردم بسیار مهم است هم اکنون جزء کشور‌های پیشتاز هستیم. ما در جمع صنعت هسته‌ای دنیا از لحاظ تنوع در میان ۵ کشور اول و به لحاظ ظرفیت جزء ۱۰ کشور برتر دنیا هستیم که صنعت هسته‌ای را مدیریت می‌کنیم و پیش می‌بریم.  

اسلامی در خصوص میزان اثرگذاری تحریم‌ها بر توسعه صنعت هسته‌ای کشور نیز اذعان داشت: ما از تحریم نه آسیب دیده‌ایم و نه آسیب خواهیم دید چراکه اصلاً نیازی نداریم که بخواهیم از خارج از کشور چیزی را تهیه کنیم. این مسیر، مسیری است که با تحقیقات درونزا و تحقیقات نتیجه گرا و فرآیند تبدیل ایده به محصول به یک جریان تبدیل شده و یک ظرفیت برجسته است.

فرآیند تبدیل ایده به محصول در سازمان انرژی اتمی ایران به کمتر از ۳ سال رسیده است

رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: اکنون فرآیند تبدیل ایده به محصول در سازمان انرژی اتمی ایران به کمتر از سه سال رسیده است؛ در بخش پزشکی و سلامت، فاز تست بالینی الزاماً باید زمانی را طی کند ولی در سایر بخش‌ها که چنین الزاماتی وجود ندارد ما آنچه را که اراده کنیم به یاری خدا به آن خواهیم رسید به عنوان مثال ما در دو سال گذشته اراده کردیم که طبق برنامه بتوانیم از گاز طبیعی گاز هلیوم تولید کنیم که تحقیقات این کار انجام شد، پایلوت آن را افتتاح کردیم و هم اکنون وارد فاز صنعتی تولید این محصول شده‌ایم تا بتوانیم به اندازه نیاز کشور آن را تولید کنیم.

اسلامی با اشاره به مزاحمت غربی‌ها در مقابل صنعت هسته‌ای کشور گفت: مزاحمت‌ها بر سر راه کشور بسیار زیاد بوده است و هر گونه حرکتی انجام دادیم تا با کشور‌های خارجی برای احداث نیروگاه‌های اتمی قرارداد ببندیم با مزاحمت  آمریکایی‌ها به نتیجه نرسید. نیروگاه اتمی بوشهر که قبل از انقلاب، آلمانی‌ها کار احداث آن را شروع کرده بودند با پیروزی انقلاب اسلامی  این پروژه را رها کردند و رفتند و بالاخره پس از سال‌ها رکود، توقف و رفت و برگشت با روسیه قراردادی منعقد شد تا آن را تکمیل کنند که سرانجام در سال ۱۳۹۱ عملیات نصب نیروگاه اتمی بوشهر به اتمام رسید و از سال ۱۳۹۲ وارد مدار تولید شد و تا کنون نیز حدود ۷۲ میلیارد کیلووات ساعت برق تولید کرده و به شبکه برق کشور تزریق کرده است.

افق دستیابی به ظرفیت تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای سال ۱۴۲۰ است

وی افزود: سالانه ۷ میلیارد کیلووات ساعت، ظرفیت برقی است که نیروگاه اتمی شماره ۱ بوشهر تولید می‌کند. هدف گذاری دوم رسیدن به ظرفیت ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای است که این موضوع سال‌ها مورد تاکید مقام معظم رهبری قرار داشته است که ما این هدف را در قالب سند به برنامه تبدیل کردیم و در برنامه هفتم توسعه کشور نیز آن را به یک تکلیف برای خود تبدیل کردیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: افق دستیابی به این ظرفیت سال ۱۴۲۰ است. هریک از نیروگاه‌های اتمی که حدود ۱۰۰۰ مگاوات ظرفیت دارد یک زمان بندی ۷ تا ۹ ساله برای اجرای آن لازم است که حداقل دو سال آن به مطالعات محیطی، زمین شناسی، ژئو تکنیک، ژئو فیزیک و مسائل مربوط به زلزله و… اختصاص دارد. پس از پایان این مطالعات و استخراج اطلاعات، طراحی راکتور آغاز می‌شود و نقشه‌ها آماده خواهد شد تا وارد فاز اجرایی شود.

اسلامی خاطر نشان ساخت: در مسیر دستیابی به ظرفیت تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای، هم اکنون در ۵ استان کشور اعم از خوزستان، بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و گلستان طرح ریزی صورت گرفته است، شرکت‌های احداث و بهره برداری این نیروگاه‌ها تاسیس شده‌اند و فعالیت خود را آغاز کرده‌اند. این شرکت‌ها کم و بیش سیستم‌های مورد نظر خود را انتخاب کرده‌اند، مطالعات زیست محیطی، تجهیز کارگاه و آماده سازی در برخی از این شرکت‌ها آغاز شده است و یکی از پروژه‌های ما که در استان خوزستان واقع شده است عملیات اجرایی برای ساخت نیروگاه عملاً آغاز شده است.

وی افزود: واحد‌های دوم و سوم نیروگاه بوشهر امروز در بهترین نقطه فعالیت قرار دارند و تا پایان برنامه هفتم توسعه با یک فاصله‌ای، این دو واحد به بهره برداری خواهند رسید و پس از آن به تدریج، دیگر نیروگاه‌ها که به موازات هم فعالیت خود را کلید زده‌اند هر یک تا دو سال فاصله، یک نیروگاه جدبد وارد مدار تولید خواهد شد تا در نهایت هدف گذاری ۲۰ هزار مگاواتی محقق شود.

رئیس سازمان انرژی اتمی یادآور شد: در شرایطی که موضوع تغییرات اقلیمی به یکی از چالش‌های اساسی جهانی تبدیل شده و ایران نیز به عنوان کشوری که از پیامد‌های اقلیمی بیشترین آسیب را دیده است  وظیفه دارد مصرف سوخت‌های فسیلی را کاهش دهد و یک معاهده بین المللی نیز در این رابطه به صورت جمعی وجود دارد و بسیاری از کشور‌ها تصمیم گرفته‌اند تا نیروگاه‌های اتمی خود را سه برابر کنند. کشور فرانسه ۷۵ درصد برق خود را از نیروگاه‌های اتمی خود تامین می‌کند و آمریکا، چین و کشور‌های دیگر  نیز با سرعت در حال گسترش نیروگاه‌های اتمی خود هستند. نیروگاه‌های اتمی پاک‌ترین و پایدارترین منابع تولید انرژی در جهان هستند. هر عدد از نیروگاه‌های اتمی ۱۰۰۰ مگاواتی ما، هر سال یک میلیارد یورو صرفه جویی سوخت‌های فسیلی دارد.

اسلامی در بخش دیگری از اظهارات خود در خصوص سفر قریب الوقوع مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران و سطح رابطه جمهوری اسلامی ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز بیان داشت: ما یک بحث آژانس و یک بحث مدیر کل داریم؛ روابط ما با آژانس بر اساس پادمان و NPT تعریف شده است؛ ما بایستی یک سیستم نظارتی را طی یک زمان بندی، تسهیل و توافق کنیم که به صورت برنامه ریزی شده و سرزده انجام می‌شود که این برقرار است.

وی ادامه دارد: در حال حاضر ۱۲۰ بازرس آژانس مورد تائید ما است که به صورت مرتب در حال بازرسی از تاسیسات هسته‌ای کشور هستند. بازرسی‌هایی که از ایران صورت می‌گیرد در هیچ کجای دنیا انجام نمی‌شود، تعداد بازرسی‌هایی که صورت می‌گیرد از روز‌های سال در حال بیشتر شدن است یعنی دیگر تقویم و شبانه روز، اجازه افزایش بازرسی بیشتر را نمی‌دهد، این یک روال طبیعی است که بین ما و آژانس برقرار است و به صورت روتین هم ادامه دارد.

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود:، اما نکته دوم که بحث‌های جنجالی و سیاسی است؛ مطابق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که همان متن توافق برجام نیز محسوب می‌شود آژانس موظف است روند اجرای تعهدات برجام را بازرسی و نظارت کند و هر ۳ ماه یک بار به شورای حکام و هر ۶ ماه یکبار به شورای امنیت گزارش دهد. در آستانه ارائه این گزارش‌ها ما هر بار شاهد یک هیاهوی سیاسی از سوی صهیونیست‌ها و جریان‌های استکباری هستیم تا محیط را به گونه‌ای تغییر دهند که بر روی گزارش آژانس به نفع خود تاثیر بگذارند. در برجام آن‌ها به تعهدات خود خود عمل نکردند و ما نیز در مقابل بازگشت از تعهدات داشتیم. طبیعی است که وقتی ایران بازگشت از تعهدات دارد، آژانس در گزارش‌های خود عدم انطباق ثبت می‌کند، این یک امر بدیهی و روشن است، اما آن‌ها با عملیات روانی، جوسازی و فعالیت‌های رسانه‌ای سعی می‌کنند این موضوع را در دنیا خیلی پررنگ بازتاب دهند و فشار روانی به ملت ایران و جمهوری اسلامی ایران وارد کنند لذا ما نیز خیلی آرام و با اتخاذ تدابیر سنجیده از این دوره‌های زمانی عبور می‌کنیم.

سلامی گفت: نکته دیگر این است که طبق قانون و مفاد خود سند ۲۲۳۱، سال دهم پس از اجرای برجام سال خاتمه محدودیت‌ها است. یعنی دیگر به طور طبیعی این قطعنامه ملغی اثر می‌شود و سایر قطعنامه‌های پیشین شورای امنیت علیه ایران نیز خاتمه پیدا می‌کند، اما آن‌ها می‌خواهند که جمهوری اسلامی ایران از این ثمره اصلی و بنیادی که در برجام بوده استفاده نکند لذا سعی می‌کنند از مصاحبه‌های مدیر کل، جملات گزینشی و هدفمند را انتخاب کنند تا به گونه‌ای وانمود کنند که ایران با آژانس مشکل دارد در حالی که ایران با آژانس هیچ مشکلی ندارد و روابط مان به صورت روتین برقرار است. نکته‌ای که مهم است این جوسازی‌های سیاسی است که ما نیز همیشه از مدیر کل خواسته‌ایم که در مصاحبه‌های خود وارد مباحث سیاسی نشود چراکه مباحث سیاسی ربطی به مدیرکل آژانس ندارد.

سفر گروسی به ایران پایان فروردین ماه پیش بینی شده است/ محور‌های سفر تا این لحظه نهایی نشده است

وی اعلام کرد: درخواست سفر گروسی به ایران مورد موافقت قرار گرفته است، اما بایستی در خصوص محور‌ها و برنامه سفر با ایشان توافق شود. هنوز محور‌های گفت‌و‌گو و برنامه سفر با ایشان مورد توافق قرار نگرفته است ولی تارخ احتمالی سفر،  برای پایان فروردین ماه پیش بینی شده است. به محض آنکه سفیر ما در آژانس با ایشان گفت‌و‌گو کند و تدابیر کشور را با ایشان در میان بگذارد و در چارچوبی به توافق برسند این سفر انجام خواهد شد.

رئیس سازمان انرژی اتمی درباره راهبرد‌های تهران در برابر ادعا‌های تکراری علیه صلح آمیز بودن برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران نیز اذعان داشت: همیشه باید یک تصویری به صورت زنده و فعال در اذهان مت ایرانیان وجود داشته باشد تا بتوانیم خاستگاه موضوعات را به درستی درک کنیم و عوامل و عللی که را که موجب دامن زدن به آن می‌شود را بشناسیم و همیشه برای آن آمادگی داشته باشیم که از آن روایتگری‌ها تاثیر نگیریم.

وی افزود: فناوری هسته‌ای، قدرت ساز، اقتدار آفرین و انحصاری است؛ جمهوری اسلامی ایران جزء کشور‌هایی است که برخی قدرت‌ها هرگز حاضر نبودند، نیستند و نخواهند بود که صاحب این فناوری بشود بنابراین این جزء باید‌های قاطع آیت کشور‌ها است، اما با وجود همه اقدامات، مخالفت‌ها و دشمنی‌های شان این اتفاق افتاده و ایران صاحب این فناوری شده است. حالا باید چه کار کنند؟ به قول خودشان باید تاسیسات هسته‌ای ما را بمباران کنند و آن را از بین ببرند غافل از اینکه این فناوری در جان این مردم نهفته است و دانشمندان ما با تحقیقات خود به آن رسیده‌اند و چیزی نبوده که از کسی قرض گرفته باشند تا آن‌ها بتوانند با بمباران، آن را از بین ببرند.

اسلامی تصریح کرد: با این عملیات روانی و هیاهویی که ایجاد می‌کنند در حال فضاسازی هستند تا برای مذاکرات بتوانند بیشتر امتیاز بگیرند، اما برنامه جمهوری اسلامی ایران کاملاً واضح و مشخص است؛ برنامه هسته‌ای ایران کاملاً صلح آمیز و در جهت رفاه ملت خود است، از مسیری که آمده عقب نشینی نخواهد کرد و این دستاورد را از کسی عاریه نگرفته است که الان بخواهد با مزاحمت آن‌ها فلج و متوقف شود. این مسیر، مسیری است که پرقدرت ادامه پیدا خواهد کرد.

مذاکرات قبلا هم بوده و پدیده جدیدی نیست

وی با بیان اینکه مذاکرات قبلاً هم بوده و پدیده جدیدی نیست گفت: مذاکرات همیشه وجود داشته و الان هم وجود دارد. مذاکراتی که وزارت امورخارجه مسئولیت آن را بر عهده دارد و جناب آقای دکتر عراقچی در چارچوب تدابیری که در کشور تعریف می‌شود وظیفه خود را انجام خواهد داد که برای ایشان آرزوی موفقیت داریم.

مذاکرات عزتمندانه و مقتدرانه خواهد بود/ در برابر فشار‌ها کوتاه نخواهیم آمد

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران همچنین درباره اینکه آیا اقدامات یا برنامه ریزی‌هایی برای پایان دادن همیشگی به پرونده‌سازی‌های سیاسی علیه صلح آمیز بودن فعالیت هسته‌ای ایران پیش بینی شده است یا خیر نیز بیان داشت: بند‌هایی که در برجام قید شده بود پیش بینی‌هایی برای خاتمه دادن به این موضوع بود. الان هم ما همان مسیر را ادامه می‌دهیم و من فکر می‌کنم که این مرحله کنونی یک مرحله تعیین کننده‌ای است که همه چیز کاملاً شفاف است. امروز دیگر نقاب بزک شده کشور‌های مدعی حقوق بشر، حقوق بین الملل، آزادی، دموکراسی افتاده و ماهیت اصلی آن‌ها که همان زورگویی، تمامیت خواهی، جرم، جنایت، نسل کشی، کودک کشی است نمایان شده است. اتهامات درباره پرونده هسته‌ای ایران هم زاییده همین تفکر است. ما با این تفکر آشنا هستیم، با آن مبارزه کردیم تا انتها هم مبارزه خواهیم کرد و مسیر پیشرفت خود را مصمم ادامه خواهیم داد. مذاکرات نیز مذاکرات عزتمدانه و قدرتمندانه است و ایران هرگز در برابر فشار‌ها کوتاه نخواهد آمد. راه تعامل همیشه باز بوده و این ادامه دارد و ادامه خواهد داشت.

صحبت از مدل لیبی در قبال ایران اساساً باطل و غیرواقعی است/ ایران با هیچ کجا قابل مقایسه نیست

معاون رئیس جمهور با اشاره به اظهارات برخی مقامات آمریکایی در تمایل آن‌ها به اجرای سناریو” مدل لیبی ” در قبال جمهوری اسلامی ایران نیز اظهار داشت: اجازه دهید اصلاً درباره مفروضات باطل و غیرواقعی صحبت نکنیم. کسی حق ندارد ایران را با دیگر کشور‌ها مقایسه کند. ایران، مردم ایران، قدرت و ظرفیت ایران با هیچ کجا قابل مقایسه نیست. سرزمین ایران سرزمین عزت و شرف و قدرت و اقتدار است و مسیر خود را قدرتمند ادامه خواهد داد و از این حرف‌ها هم هرگز نه کسی تاثیر می‌گیرد و نه عقب نشینی می‌کند.

محور مذاکرات پیش رو عمدتاً سیاسی است

وی همچنین در خصوص اینکه آیا در مذاکرات پیش رو از سازمان انرژی اتمی نماینده  یا نمایندگانی حضور خواهند داشت، گفت: محور مذاکرات عمدتاً سیاسی است و وزارت امورخارجه این کار را انجام خواهد داد. اینکه در چه مرحله‌ای نماینده یا نمایندگانی از سازمان در مذاکرات حضور داشته باشد به تشخیص وزیر امورخارجه بستگی دارد. هر جا نیاز به مشاوره‌ای باشد حتما نماینده‌ای اعزام خواهیم کرد.

اسلامی در پایان این گفت‌و‌گو در پاسخ به این پرسش که در توافق برجام مقرر شده بود که بعد از اجرای تعهدات جمهوری اسلامی ایران تمام پرونده‌های ادعایی علیه ایران بسته شود و پرونده جدیدی هم باز نشود، اما نه تنها این اتفاق نیفتاد و حتی اتهام زنی‌های جدیدی هم صورت گرفت، برای اینکه در مذاکرات پیش رو چنین وضعیتی تکرار نشود چه تدابیری صورت گرفته است گفت: ما که هنوز در همان چارچوب هستیم. سال دهم برجام سال خاتمه تحریم‌های هسته‌ای است و این باید به طور طبیعی اتفاق بیفتد. هیچ دلیل موجهی وجود ندارد که بخواهند کشور ما را از این حق محروم کنند. بسیاری از تحلیل گران این احتمال را می‌دهند که غرب به دنبال استفاده از ظرفیت اسنپ بک است. این یک بحث بسیار مهم راهبردی، سیاسی و امنیتی است که در کشور سازوکار دارد و قدرتمندانه نسبت به آن تمهید، تدبیر و مدیریت صورت می‌گیرد.

رئیس سازمان انرژی اتمی درباره احتمال مطرح شدن مطالبه غنی سازی صفر و یا برچیده شدن سانتریفیوژ‌ها از سوی آمریکا در مذاکرات پیش رو گفت: طرح این مباحث یک شوخی است.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مشابه

دکمه بازگشت به بالا